Διατροφή της μητέρας κατα την διάρκεια του θηλασμού

Υπάρχει μια τεράστια βιβλιογραφία σχετικά με την διατροφή της μητέρας κατα τον θηλασμό, η οποία φαίνεται πως δεν διαφέρει αισθητά απο την διατροφή μιας ενήλικης γυναίκας.

Βασικό αντικείμενο μελέτης είναι το πως επηρεάζεται η σύσταση του μητρικού γάλακτος απο την διατροφή της θηλάζουσας. Συνιστώμένο χρονικό διάστημα θηλασμού είναι 4-6 μήνες.

Photo by Omar Lopez on Unsplash

Υδατάνθρακες, πρωτείνες και λιπαρά οξέα

Όσον αφορά την περιεκτικότητα σε μακροθρεπτικά συστατικά στο μητρικό γάλα  , οι μέχρι τώρα μελέτες δείχνουν πως δεν μπορεί να επηρεστεί απο την διατροφή της μητέρας.

Σίδηρος (Fe) Ασβέστιο(Ca)

Η ποσότητα σιδήρου που εντοπίζεται στο γάλα της μητέρας είναι κάτι που επίσης δεν μπορεί να επηρεαστεί απο την διατροφής της.

Θειαμίνη (Β1) , Βιταμίνη D , βιταμίνη Α και Βιταμίνη Κ

Αντίθετα, η περιεκτικότητα στις συγκεκριμένες βιταμίνες επηρεάζεται απο τυχόν έλλειψη τους στην διατροφή της θηλάζουσας, για το λόγο αυτό και χρειάζεται να ενισχυθεί η διατροφή της μητέρας με τα συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά .

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D: λιπαρά ψάρια ( σαρδέλες, σκουμπρί, σολομός ,μανιτάρια , κρόκος αυγού και έκθεση στον ήλιο.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α:  γάλα και παράγωγα γάλακτος ( γιαούρτι, τυρί κτλ.), μουρουνέλαιο.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Κ: πράσινα φυλλώδη λαχανικά , σόγια , χυμός καρότου, αβοκάντο, αχλάδια, βατόμουρα.

Τροφές πλούσιες σε θειαμίνη (Β1): δημητριακά, μαγιά, σπανάκι, χοιρινό κρέας, μελιτζάνες, πορτοκάλια, αυγά.

Η επάρκεια του μητρικού γάλακτος συνδέεται με τις θερμιδικές απαιτήσεις της μητέρας , για τον λόγο αυτό αυξάνονται περίπου 500 θερμίδες ημερησίως. Προκειμένου να είναι απόλυτα ισορροπημένη η διατροφή της μητέρας , θα χρειαστεί ένα εξατομικεύμενο πλάνο από ειδικό επαγγελματία υγείας.

Photo by Ana Tablas on Unsplash

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top