Υπάρχει μια τεράστια βιβλιογραφία σχετικά με την διατροφή της μητέρας κατα τον θηλασμό, η οποία φαίνεται πως δεν διαφέρει αισθητά απο την διατροφή μιας ενήλικης γυναίκας.
Βασικό αντικείμενο μελέτης είναι το πως επηρεάζεται η σύσταση του μητρικού γάλακτος απο την διατροφή της θηλάζουσας. Συνιστώμένο χρονικό διάστημα θηλασμού είναι 4-6 μήνες.
Υδατάνθρακες, πρωτείνες και λιπαρά οξέα
Όσον αφορά την περιεκτικότητα σε μακροθρεπτικά συστατικά στο μητρικό γάλα , οι μέχρι τώρα μελέτες δείχνουν πως δεν μπορεί να επηρεστεί απο την διατροφή της μητέρας.
Σίδηρος (Fe) Ασβέστιο(Ca)
Η ποσότητα σιδήρου που εντοπίζεται στο γάλα της μητέρας είναι κάτι που επίσης δεν μπορεί να επηρεαστεί απο την διατροφής της.
Θειαμίνη (Β1) , Βιταμίνη D , βιταμίνη Α και Βιταμίνη Κ
Αντίθετα, η περιεκτικότητα στις συγκεκριμένες βιταμίνες επηρεάζεται απο τυχόν έλλειψη τους στην διατροφή της θηλάζουσας, για το λόγο αυτό και χρειάζεται να ενισχυθεί η διατροφή της μητέρας με τα συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά .
Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D: λιπαρά ψάρια ( σαρδέλες, σκουμπρί, σολομός ,μανιτάρια , κρόκος αυγού και έκθεση στον ήλιο.
Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α: γάλα και παράγωγα γάλακτος ( γιαούρτι, τυρί κτλ.), μουρουνέλαιο.
Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Κ: πράσινα φυλλώδη λαχανικά , σόγια , χυμός καρότου, αβοκάντο, αχλάδια, βατόμουρα.
Τροφές πλούσιες σε θειαμίνη (Β1): δημητριακά, μαγιά, σπανάκι, χοιρινό κρέας, μελιτζάνες, πορτοκάλια, αυγά.
Η επάρκεια του μητρικού γάλακτος συνδέεται με τις θερμιδικές απαιτήσεις της μητέρας , για τον λόγο αυτό αυξάνονται περίπου 500 θερμίδες ημερησίως. Προκειμένου να είναι απόλυτα ισορροπημένη η διατροφή της μητέρας , θα χρειαστεί ένα εξατομικεύμενο πλάνο από ειδικό επαγγελματία υγείας.