Διαλλειματική νηστεία

Διαλλειματική νηστεία: απλή μόδα ή νέο εργαλείο των διαιτολόγων;

Τον τελαυταίο καιρό , όλο και περισσότερο ακούμε γύρω μας την Διαλλειματική νηστεία ή αλλιώς Fasting (intermittent fasting), τι είναι όμως αυτή η δίαιτα, βοηθάει στην απώλεια βάρους, υπάρχουν αρνητικές ή θετικές συνέπειες στην γενικότερη υγεία του οργανισμού;

Σε όλα αυτά τα ερωτήματα θα απαντήσουμε στο παρακάτω άρθρο, όπως και στο ποιά είδη της διαλλειματικής νηστείας υπάρχουν.

Τι είναι η διαλλειματική νηστεία;

Η δίαιτα αυτή αφορά τον τρόπο κατανομής των γευμάτων εντός πολύ συγκεκριμένου χρονικού ωραρίου, ενώ  τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας επικρατεί η νηστεία.

Τα κύρια μοντέλα εφαρμογής είναι:

  • 16:8

Στο συγκεκριμένο μοντέλο ο διαιτώμενος μπορεί να καταναλώσει τα γεύματά του τις 8 ώρες , ενώ τις υπόλοιπες 16 ώρες θα πρέπει να αποφύγει την κατανάλωσει γευμάτων όπως και κάθε θερμιδογόνου ροφήματος.

  • 14:10

Αντίστοιχα σε αυτό το μοντέλο η κατανάλωση τροφής επιτρέπεται εντός των 10 ωρών και τις 14 ώρες βρίσκεται σε πλήρης νηστεία το άτομο.

  • 5:2

Τέλος, ένα ακόμα σύνηθες μοντέλο είναι το 5:2. Με την επιλογή του συγκεκριμένου μοντέλου το άτομο  μπορεί να καταναλώσει τα γεύματα του κανονικά σε ελέυθερο ωράριο τις 5 ημέρες της εβδομάδας , ενώ τις άλλες 2 ημέρες η κατανάλωση τροφής περιορίζεται σε σχεδόν νηστεία.  Μπορεί να καταναλώσει περίπου 300-600 θερμίδες ημερησίως. Η επιλογή της σειράς των ημερών αυτών είναι κυριώς επιλογή του ατόμου που θα ακολουθήσει αυτό το μοντέλο.

Επιπτώσεις στην υγεία του ατόμου.

Γύρω από την διαλλειματική νηστεία έχει δημιουργηθεί έντονο ερευνητικό ενδιαφέρον διότι είναι η μοναδική μέχρι τώρα χρονοπεριορισμένη διατροφή η οποία όχι μόνο βοηθάει στην απώλεια βάρους αλλά φαίνεται να επηρεάζει θετικά την υγεία των ατόμων.

Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2, μεταβολικό σύνδρομο και διαλλειματική νηστεία.

Απο τις μέχρι τώρα έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί τα στοιχεία που έχουμε δείχνουν πως η συγκεκριμένη δίαιτα ρυθμίζει εξίσου σημαντικά την γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη Α1c στους ασθενείς και επιπλέον μειώνει περισσότερο το σωματικό του βάρος. Επιπλέον έρευνες έδειξαν πως ασθενείς με μεταβολικό σύνδρομο ή με ΣΔ2 που ακολούθησαν διαλλειματική νηστεία μείωσαν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, όπως και τα επίπεδα ινσουλίνης με αποτέλεσμα να βελτιώνεται η αντίσταση στην ινσουλίνη

Καρδιαγγειακά νοσήματα

Η συγκεκριμένη δίαιτα φάνηκε να βελτιώνει το λιπιδαιμικό προφίλ ασθενών. Συμβάλλει στην μείωσει των τιμών της ολικής χοληστερόλης, όπως και της LDL αλλά και των τριγλυκεριδίων (TG) , τέλος μειώνει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης.

Άτομα που πρέπει αποφύγουν την Διαλλειματική νηστεία:

  1. Έγκυες και θηλάζουσες
  2. Ελλιποβαρής άτομα
  3. Πάσχοντες απο διατροφικές διαταραχές πλην τη παχυσαρκίας.
  4. Παιδιά και έφηβοι κάτω των 18 χρόνων
  5. Βρέφοι
  6. Κάθε άτομο χωρίς ιατρική και διαιτολογική παρακολούθηση απο ιατρό και διαιτολόγο αντίστοιχα.

Η διαλλειματική νηστεία είναι ένα νέο εργαλείο του Διαιτολόγου απο τα μέχρι τώρα δεδομένα, η έρευνα όμως γύρω απο την δίαιτα αυτή συνεχίζεται και όπως κάθε τύπος δίαιτας απαιτεί εξατομίκευση στο κάθε άτομο.

Scroll to Top